TC:
YARDIMNO:

Anasayfa KASDEP Projeleri

KASDEP Projeleri

Amaci

Kirsal Alanda Sosyal Destek Projesi ile üyeleri ekonomik yoksunluk içinde olduklari Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflari araciligiyla belirlenen Tarimsal Kalkinma Kooperatiflerine hayvancilik alaninda destek verilmektedir.
Kirsal Alanda Sosyal Destek Projesi kirsal alanda ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan kisi ve ailelere en uygun organizasyonla gelir seviyesini yükseltme istihdami artirma üretilen tarimsal ürünleri mahallinde degerlendirme ve pazarlama alanlarinda gerekli maddi ve teknik destegi zamaninda ulastirarak onlarin üretime katilmalari ve üretimde sürekliliklerinin saglanmasi amaçlanmistir.
Kirsal Alanda Sosyal Destek Projesi Tarim ve Köy Isleri Bakanligi Ziraat Bankasi Genel Müdürlügü ve Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Genel Müdürlügünün bagli oldugu Devlet Bakanligi arasinda 16.08.2003 tarihinde imzalanan Protokolle 2003 yili Ekim ayinda baslatilmistir.

Hedef Kitlesi

Projenin uygulanmasi ile tarimsal üretim yapabilmek için yeterli kaynaga sahip olmayan bir kooperatif bünyesinde birlesip süt sigirciligi ve koyunculuk yaparak gelir elde etmek isteyen kirsal alanda yasayan 3294 sayili yasa kapsamindaki vatandaslar hedeflenmistir.

Basvuru Kosullari

Proje ile koyunculuk ve süt sigirciligi konularinda kaynak saglanmaktadir. Kooperatifler; süt sigirciligi konusunda en fazla 120 ortak için 2`ser bas süt inegi zorunlu hallerde en az 50 ortak için 2`ser bas inek koyunculuk konusunda 50 ortak için 25`er bas koyun seklinde desteklenmektedir. Ayrica küçük gruplar mevcut kooperatiflere katilmalari halinde proje desteginden yararlanabilmektedir.
Projeden yararlanmak isteyenlerin Il ve Ilçe Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflari ile Tarim Il Müdürlüklerindeki Destekleme Sube Müdürlügüne basvurmalari gerekmektedir.
Basvurulari kabul edilenler proje bedelini faizsiz olarak birinci ve ikinci yili ödemesiz olmak üzere toplam bes yil içinde 3 esit taksitte ödemek zorundadirlar.

Uygulama

Projeden yararlanacak vatandaslar ilgili Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi tarafindan belirlenmekte kooperatif seklinde koordine edilmeleri ise Il Tarim Müdürlügü tarafindan gerçeklestirilmektedir.
kasdep.590px

• Kooperatifler projeden yararlanmak istediklerini Tarim Il Müdürlükleri`ne bildirmektedirler. Ayni zamanda Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflari da gerektiginde bu talepleri Tarim Il Müdürlüklerine iletebilmektedirler.
• Tarim Il Müdürlükleri yerinde incelemeler yaparak uygun bulunan kooperatifleri programa alinmak üzere TEDGEM`e teklif etmektedir.
• Tarim Il Müdürlükleri bu islemler sirasinda Vakiflarla birlikte degerlendirmelerde bulunmaktadir.
• SYDGM kaynak durumunu dikkate alarak desteklenecek proje sayisini TEDGEM`e bildirmektedir.
• TEDGEM uygulama alaninin gelismislik durumu proje alaninin teknik özellikleri bölgenin sosyo-kültürel yapisi alt yapi imkanlari ve pazarlama sartlarini dikkate alarak Tarim Il Müdürlükleri`nden gelen teklifleri degerlendirmektedir.
• Bu degerlendirmeler neticesinde SYDGM`nin bildirdigi sayida kooperatifi belirleyerek SYDGM`ye göndermektedir.
• SYDGM gönderilen kooperatif listesini Fon Kurulu`na sunmaktadir.
• Fon Kurulu tarafindan onaylanan kooperatiflerin bulundugu Vakiflara SYDGM tarafindan genelge gönderilmektedir.
• Ilgili SYDV`ler kooperatif ortaklarinin 3294 sayili kanun kapsaminda oldugunu belirten Mütevelli Heyeti kararini alarak Tarim Il Müdürlüklerine göndermektedir.
TEDGEM tarafindan kontrolörleri araciligiyla yerinde incelemeler yapilarak hazirlanan projeler SYDGM`ye sunulur ve Ziraat Bankasi araciligi ile SYDGM tarafindan kaynak aktarimi yapilmaktadir.

Degerlendirme ve Denetim

Kooperatiflerin programa alinmasi denetimi izlenmesi ve degerlendirilmesi Tarim ve Köy Isleri Bakanligi Teskilatlandirma ve Destekleme Genel Müdürlügünün sorumlulugunda olup uygulanan projelerin tasra çalismalari Tarim Il Müdürlükleri tarafindan yapilmaktadir. Imzalanan protokol geregi TEDGEM yaptigi tüm çalismalari Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Genel Müdürlügüne raporlamakla yükümlüdür. Proje uygulamasinin verimliligi ayrica Genel Müdürlügün Proje Degerlendirme ve Izleme Daire Baskanliginca da izlenmektedir.
Fon açisindan yöredeki hedef kitlenin varligi bu hedef kitlede hayvancilik yapmak isteyen vatandaslarin bulunmasi göz önünde bulundurulmustur.

YILLAR

PROJE SAYISI

AILE SAYISI

AKTARILAN KAYNAK (YTL)

2003

12

1.150

5.752.752

2004

158

12.746

88 .432.972

2005

208

14.617

115.178.557

2006

128

9.583

84.631.092

2007

183

12.716

118.056.785

2008

134

9.155

65.849.816

TOPLAM

823

59.967

477.901.974

2003-2008 Yillari Arasinda KASDEP Kapsaminda Desteklenen Toplam Proje ve Aile Sayisi ile Aktarilan Kaynak

Kaynak: http://www.sydgm.gov.tr