TC:
YARDIMNO:

Anasayfa Uygulanan Projeler

Uygulanan Projeler

SERTIFIKALI TARIM ISÇILERI PROJESI

Sertifikali Tarim Isçileri Projesi (SETIP) "istihdam amaçli egitim" projesidir. SETIP` in amaci kirsal alanda yoksul ve issizler için istihdam olusturmaya yönelik tarimsal faaliyetler konusunda egitim kurslari düzenleyerek yoksullukla mücadele etmek tarim isçilerinin is görme kabiliyetini yükseltmek ve hizmetlerde kalite ve istikrar saglamaktir.

Projede Is Bölümü

Proje Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Genel Müdürlügü (SYDGM) Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügü (TIGEM) ve Türkiye Is Kurumu (ISKUR) isbirliginde gerçeklestirilmistir.
Bu çerçevede; SYDGM Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflari (SYDV) araciligi ile basvurularin kabulü ile egiticilerin ders ücretlerinin ve egitim - kirtasiye masraflarinin karsilanmasindan ISKUR kursiyerlerin cep harçliklarinin ödenmesinden 12 agir ve tehlikeli meslek sinifina giren mesleklerde ferdi kaza grup sigortasi prim bedelinin ödenmesinden isgücü yetistirme kurslarinin denetlenmesinden basarili kursiyerlere isgücü yetistirme belgesinin verilmesinden ve is ve meslek danismanligi servislerinin mevcut oldugu il müdürlüklerinde kursiyerlere is ve meslek danismanligi hizmetleri verilmesinden
TIGEM kursiyerlerin belirlenmesinden egitimle ilgili faaliyetlerin gerektigi gibi gerçeklesmesinin saglanmasindan basarili kursiyerleri aldiklari egitimle ilgili iskollarinda öncelikli olarak çalistirmak üzere isçi temini ihale sartnamelerine hüküm koyarak dolayli olarak (müteahhitler araciligi ile) istihdami saglamaktan sorumludur.

Projenin Hedef Kitlesi

Proje 18 - 45 yaslari arasindaki en az ilkögretim mezunu (8 yillik egitimden önceki dönem için ilkokul) issiz ve herhangi bir sosyal güvenlik kapsaminda olmayan 3294 sayili Kanun kapsamindaki vatandaslari kapsamaktadir.

Projede Mevcut Durum

Proje ile 2006 yili egitimleri kapsaminda çesitli alanlarda (sulama hayvancilik traktör sürücülügü ve bakimi tohum hazirlama ve selektör bakimi) yaklasik 1.100 kursiyer egitim alarak sertifikalandirilmistir.
Kursiyerlerin egitim sonunda aldiklari sertifikalarda belirtilen egitim alanlarda TIGEM isletmelerinde TIGEM tarafindan hizmet satin alimi yoluyla müteahhitler araciligi ile istihdam edilmelerine çalisilmistir. Sertifikali isçilere ise alinmada öncelik verilerek diger isçilere göre %20 daha fazla ücret ödenmistir. 2007 yili itibariyle Sertifikali Tarim Isçileri Projesi (SETIP) için 374.91570.-TL kaynak aktarilmistir.

 


IS DESTEK PROJESI

3294 sayili Yasa`nin hedef kitlesinde yer alan yoksul vatandaslarimiz için sürdürülebilir gelir olusturulmasi amacina yönelik olarak Diyarbakir Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi tarafindan hazirlanan "Is Destek Projesi" kapsaminda 94 projede yer alan 172 kisi için market isletmeciligi kuaförlük terzilik elektronik esya satisi lokantacilik mobilya üretimi ve satisi konfeksiyon pimapen-pvc imalati vb. konularda gelir getirici projeler için destek saglanmistir.

 


SOSYAL RISKI AZALTMA PROJESI (SRAP)

Ülkemizde uygulanmakta olan yapisal reform programini desteklemek amaciyla Dünya Bankasi`ndan saglanan ek finansman kapsaminda 500 Milyon ABD Dolari sosyal yardim sisteminin güçlendirilmesi ve reform programinin sosyal etkilerinin azaltilmasi için TC Hükümeti ve Dünya Bankasi arasinda 14 Eylül 2001 tarihinde imzalanan ve 28 Kasim 2001 tarihli Resmi Gazete`de yayinlanarak yürürlüge giren Sosyal Riski Azaltma Projesi Ikraz Anlasmasi`yla Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Genel Müdürlügü`nün kullanimina ayrilmistir. Bu anlasmayla Türkiye`de kisa ve uzun dönemde yoksullugun azaltilmasina katkida bulunulmasi amaçlanmistir.

2002 yilinda uygulamaya konulan ve 31 Mart 2007 tarihinde son bulan SRAP birbiriyle baglantili dört bilesenden olusmaktadir. Bunlar:

  • Yasanan ekonomik krizin muhtaç nüfus üzerindeki etkisini azaltma (Hizli Yardim Bileseni)
  • Yoksullara hizmet ve sosyal yardim saglayan devlet kurumlarinin kapasitesini arttirma (Kurumsal Gelisim Bileseni)
  • Temel Saglik ve egitim hizmetlerinin iyilestirilmesi için nüfusun en yoksul %6`lik bölümüne yönelik bir sosyal yardim sistemi kurma (Sartli Nakit Transferi Bileseni)
  • Yoksullarin gelir elde etme ve istihdam firsatlarini artirma (Yerel Girisimler Bileseni)
SRAP Yerel Girisimler Bileseni kapsamindaki proje destekleri (Gelir Getirici Istihdama Egitimi Isbirligine yönelik sosyal yardim/hizmet amaçli geçici istihdam ve toplum kalkinmasi projeleri) ve Sartli Nakit Transferi Bileseni (SNT Saglik ve Egitim Yardimlari) 31 Mart 2007 tarihinden itibaren Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Genel Müdürlügü`nün sosyal yardim ve proje destek programlari bünyesinde Sosyal Yardimlasma ve Dayanismayi Tesvik Fonu kaynaklariyla sürdürülmektedir.

Kaynak: http://www.sydgm.gov.tr